Spectacular Astronaut Portrait of ESA astronaut Andreas ’Andy’ Mogensen Revealed

Vægtløs svævende i universet

 

Danmarks første astronautportræt er malet på glas og viser Andreas Mogensen – måske – bærende på universets hemmelighed. Kunstner Maria Wandel har brudt med alle traditioner for malede astronautportrætter: Væk er det klassiske amerikanske astronautportræt, hvor astronauten efter hjemkomsten portrætteres i fuld rumdragt, bredt smilende med hjelmen i skødet. Wandel har skabt et eksperimenterende og spektakulært astronautportræt af Andreas Mogensen omgivet af en abstrakt fortolkning af universet.

 

Ved at anvende glas som lærred har Maria Wandel indkapslet Andreas Mogensen i det rum, Cupola, som Mogensen ses siddende, vægtløst svævende i, mens han roligt og let smilende møder beskuerens blik. Glasset kan tolkes som den membran, der adskiller astronauten og det uendelige univers. Bag glasset ligger universet. I Wandels fortolkning er universet et abstrakt farverigt rum. I hænderne holder Andreas Mogensen en boks med et uendeligt perspektiv og en cirkel i bladguld. Er det mon universets hemmelighed? Kunstneren lader det være op til os at forestille os, hvad Mogensen holder i hænderne.


Astronautportrættet kan opleves i museets afdeling for kunst fra det 20. og 21. århundrede. Se også billeder fra Wandels proces og hør kunstneren fortælle om værket.